Nog geen verbod op plastic zakjes, wel actie met herbruikbare tassen op markten

Niemand twijfelt er nog over: we moeten ons verbruik van plastic wegwerpzakjes fors terugdringen. Ze vergroten onnodig het volume aan restafval en komen te vaak in de natuur terecht, met de gekende dramatische gevolgen voor mens en dier. 

De consument lijkt klaar voor een omslag. Uit het recente 'grote afvalonderzoek' van Radio 2 en OVAM weten we dat 7 op 10 Vlamingen min. 1x / week een herbruikbare winkeltas gebruikt en 6 op 10 probeert groenten en fruit niet in een apart zakje te doen. Lees meer over het grote afvalonderzoek van Radio 2

Eindelijk pakken ook onze beleidsmakers het probleem aan. Sinds 1 maart vind je in Waalse supermarkten geen dunne plastic zakjes meer in de afdeling groenten & fruit; de wegwerptasjes aan de kassa zijn er al langer verboden. Brussel maakt gelijkaardige plannen. Ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zegt een verbod op plastic wegwerpzakjes te willen invoeren. Het debat over de regeling loopt nog; voor Groen volgt Vlaams parlementslid  Björn Rzoska het dossier op. 

We hoeven echter niet op Vlaanderen te wachten. Willen we ons label 'Klimaatstad' eer aandoen, dan schieten we in Gent alvast in actie, vindt Caroline Van Peteghem. Ze legde middenstandsschepen Christophe Peeters (Open Vld) het reglement van de gemeente Anderlecht voor. Dit reglement verbiedt het gebruik van plastic zakjes bij ambulante handel. Caroline vroeg of Gent ook zo'n verbod zou willen invoeren. 

Peeters argumenteerde dat hij marktkramers geen aparte regeling wil opdringen voor Gent, maar liever tot een gecoördineerd initiatief komt dat overal geldt. Hij toonde zich wel enthousiast over het andere verzoek van Groen: het publiek stimuleren om herbruikbare winkeltassen mee te nemen naar de markt.

Er komt een promotieactie, de 'Week van de Markt', waarop de Stad speciaal daarvoor ontworpen herbruikbare tassen zal uitdelen. Dat brengt ons al een stapje dichter...

Tags: