Nee Theo

Vrijdagavond 17 januari 19u, een 200-tal Gentenaars verzamelen aan de Renoboot in de haven. Onder hen ook Groen schepen Elke Decruynaere en fractieleider Bram Van Braeckevelt. Het vluchtelingenopvangcentrum sluit op 5 maart. Het feit dat de vluchtelingen, ook de gezinnen, slechts drie dagen hebben om te verhuizen stuit tegen de borst.

Vanaf de komst van de Reno gingen buurtbewoners, vrijwilligers en diensten van de Stad samen met de bewoners aan de slag: lessen Nederlands, integratie en engagement in de buurt. Vooral voor kinderen die school lopen in de buurt is een plotse verhuis bijzonder schrijnend.

De boodschap dat een aantal gezinnen naar Franstalig België moet verhuizen en opnieuw een andere taal moet leren, was de druppel om letterlijk te protesteren tegen deze kortzichtige aanpak van staatssecretaris asiel en migratie Theo Francken.

Bram Van Braeckevelt: "Wij staan achter elke vrijwilliger, buurtbewoner en medewerker die van Gent een warme plek wil maken. Al deze mensen hebben zich de voorbije periode ingezet om vluchtelingen een kans te geven hier hun leven uit te bouwen. Het federaal beleid gaat hier helemaal aan voorbij. Als je deze vluchtelingen au sérieux neemt, geef je hen een eerlijke kans elders hun leven verder te zetten.”

Tags: