Rozier wordt definitief autovrij

De Rozier, de straat tussen de Boekentoren en de Plateau, wordt verkeersvrij. Het idee werd gelanceerd door Transitie UGent, de duurzaamheidsdenktank van de Universiteit Gent. Nu schaart ook mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) zich achter de plannen. De straat moet een volledige make-over krijgen, ontworpen door de UGent-studenten zelf. "Ik hoop op veel creatieve ideeën", zegt Watteeuw.

De Rozier is nu een sluipweg, maar wordt dus een autovrij studentenplein. Het stuk tussen de Sint-Hubertusstraat en de Magnelstraat moet een rustige, publieke ruimte worden. Dat het plein autovrij wordt, is zeker, maar hoe dat er precies zal uitzien is nog niet duidelijk. Op maandag 25 november organiseerde UGent een collectieve denksessie. Verschillende studententeams konden er aan hun ontwerp werken. Een jury van stads- en universiteitsmensen kiest uiteindelijk een winnend ontwerp. Dat wordt eind december bekendgemaakt. Begin 2013 maakt de stad dan het definitieve uitvoeringsplan op.

De studenten krijgen binnenkort dus een stuk openbare weg cadeau van de stad. Transitie UGent, die het vuur aan de lont stak, wil hen dus ook zoveel mogelijk inspraak geven in het project. "Dat ontwerp moet van onderuit groeien. Het zou mooi zijn mocht een van onze studenten dat studentenplein kunnen ontwerpen. Daarom is onze oproep voor de denksessie vooral op hen gericht. Al is de steun en samenwerking met de stad Gent natuurlijk onontbeerlijk om dit te kunnen doen", zegt Riet Van de Velde van Transitie UGent. Ook mobiliteitsschepen Watteeuw is enthousiast over deze manier van werken. "Ik vind het een leuk idee om de studenten uit te nodigen hun visie te schetsen. Ik hoop vooral op veel creatieve ideeën", zegt hij. Maar hij voegt er wel onmiddellijk aan toe dat er geen enorm budget wordt vrijgemaakt. "Ik zie het als een soort leefstraat: een herinrichting met kleine ingrepen. We kunnen niets uitbreken uit de straat: de ideeën moeten letterlijk en figuurlijk constructief zijn. Als het winnend ontwerp is gekozen, werken wij het definitief uit."

 

Beeld: GentCement - Frederic Louis

Tags: