Allez, het wordt dus nog wat moeilijker om hier 's avonds een parkeerplaats te vinden.' Een voorbijganger was gisteren niet enthousiast over de nieuwe fietsrekken die werden geplaatst in de Sparrestraat op de Brugse Poort.
Stad Gent trekt in de wijk een stevige inhaalbeweging voor fietsenstallingen op gang.Elke Gentenaar een plaats om zijn fiets te stallen is het nieuwe motto. In de binnenstad en de rand betekent dat een fietsrek op maximaal honderd meter van de voordeur.
Auto's leveren in
Veel extra fietsrekken dus. Speciale fietsenstallingsconsulenten speuren de stad af op zoek naar de zones waar de bevolkingsdichtheid groot genoeg is en er nood is aan extra stallingen. De eerste wijk die aan bod komt, de Brugse Poort, krijgt de komende weken 233 extra plaatsen, op 38 verschillende plekken.
'Nadien zijn Malem, Rooigem, Gentbrugge en Ledeberg aan de beurt', zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit. 'De deelgemeenten volgen later. Er is op veel plaatsen een tekort aan fietsenstallingen. En de ervaring leert dat stallingen op meer 100 meter afstand amper worden gebruikt. Vroeger kwamen er kriskras in de stad rekken bij als iemand een stalling vroeg. Vanaf nu hanteren we een systematische aanpak.'
De nieuwe rekken slokken natuurlijk autoparkeerplaatsen op. Op de Brugse Poort verdwijnen zo zeventien plaatsen, wat gevoelig ligt in een wijk waar de parkeerdruk nu al hoog is. Schepen Filip Watteeuw wuifde gisteren die opmerking weg: 'In ruil komen er meer dan tweehonderd fietsenplaatsen bij. Als al die mensen een auto zouden hebben, zou dat nog veel meer plaats innemen.'