Maak zelf je droomwijk met het Burgerbudget

Gent lanceert een nieuwe mogelijkheid om samen aan de stad te bouwen: het Burgerbudget. Gentenaars die een project willen opzetten dat hun buurt / wijk / stad vooruit helpt, kunnen tot 31 maart 2017 een projectvoorstel indienen. De Stad voorziet 20.000 tot 150.000 euro per project. Zolang het in de stadsmissie past en ten laatste in de zomer van 2019 kan worden gerealiseerd. Jongeren kunnen actief deelnemen vanaf hun 14. Dat keurden we goed in de jongste gemeenteraad.


Van april tot juni kunnen indieners schaven aan hun voorstel met hulp van de dienst Beleidsparticipatie en van deskundigen in een speciaal daarvoor samengestelde 'Dialoogkamer'. Die deskundigen zullen ook mee bepalen welke voorstellen uiteindelijk geld krijgen. Al hangt die beslissing vooral af van de mening van de Gentenaars. Alle Gentenaars boven de 14j zullen tussen 29 september en 14 oktober 2017 op hun drie favoriete projecten mogen stemmen.


Voor een vlotte organisatie heeft de Stad gekozen voor online stemmen. Vanuit de Groen-fractie vinden we het belangrijk dat ook minder computer- en internetvaardige Gentenaars hun zeg hebben. We vinden het belangrijk dat Digitale Talent Punten mensen zullen stimuleren om te stemmen en daarbij zullen helpen. Groen gemeenteraadslid Caroline Van Peteghem pleitte daarnaast voor laagdrempelige debatavonden waarop projectvoorstellen uit de buurt worden besproken, naar het voorbeeld van de brede inspraakmomenten over de Burgerbegroting van het District Antwerpen, een voorstel dat de burgemeester enthousiast opnam. 

Tags: