Leefstraten blijven nog zeker twee jaar bestaan

 
De vzw Lab van Troje krijgt 280.000 euro subsidie om nog twee jaar in Gent leefstraten op te zetten. “Daarna willen we onszelf overbodig maken.”

Lab van Troje is al drie jaar bezig met het organiseren van leefstraten in Gent. En dat mag de vzw van de Stad nog twee jaar doen. De vzw krijgt daarvoor de komende twee jaar 280.000 euro subsidies. Gent wil dat voor dat geld ook dat ideeën uit de leefstraten bruikbaar worden gemaakt in de aanleg van nieuwe straten of in de heraanleg van bestaande.

“Maar een leefstraat zelf blijft altijd een experiment, geen definitieve invoering”, benadrukt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

 

Bijsturing nodig

In een enquête bij deelnemers aan de leefstraten sprak twee op de drie zich uit voor het concept. Het sociaal contact in de straat verbeterde. Tweeverdieners met kinderen waren het positiefst. Maar er waren ook pijnpunten: zo voelen oudere bewoners zich niet betrokken bij de leefstraten. Eén op de vier is tegen het concept.

De Stad wil de werking voor de komende editie wat aanpassen en in een juridisch statuut gieten. “Een leefstraat mag geen feeststraat zijn”, klinkt het. N-VA wilde de initiatiefnemers van een leefstraat verplichten een tweederdemeerderheid te zoeken bij de bewoners en buren. Maar dat werd weggestemd.

 

Iets moois achterlaten

Lab van Troje laat weten dat de komende twee jaar meteen ook de laatste zullen zijn voor de leefstraten. “We hadden van meet af aan de ambitie om eind 2017 te stoppen”, klinkt het.

“Het groeiende netwerk van Gentenaren die hun leefstraat delen, sterkt ons in de ambitie om onszelf binnen 22 maanden overbodig te maken en iets moois achter te laten.”

Tags: