Korenmarkt in het groen

Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi
 
De Korenmarkt krijgt zes grote bomen. Dat heeft schepen Filip Watteeuw (Groen) gisteren bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan de discussie over de 'stenen woestijn' die de Korenmarkt door de Kobra-werken is geworden. De bomen zullen er staan tegen april 2016.

Groen op de Korenmarkt was jarenlang een heikel punt. De stad besliste om een zogenaamd mineraal plein aan te leggen, zonder groen. Dat groen vroeg namelijk onderhoud en het zou door de vele kabels en leidingen in de ondergrond ook onmogelijk zijn. De plaatselijke horeca verzette zich hevig tegen de beslissing. Toen het centrale plein in 2010 klaar was zetten de handelaars massaal palmbomen op hun terrassen om toch maar iets van groen te hebben op het grijze plein. Het schepencollege besliste recent welke bomen er precies waar zullen komen en het toekomstbeeld dat het daarvoor liet opstellen maakt duidelijk dat de Korenmarkt er meteen heel anders zal gaan uitzien. "Aan de terrassen van de Korenmarkt komen vier zogenaamde 'Valse Christusdoornen'. Dat is een variëteit van de Christusdoorn zonder echte stekels. Zij hebben een lage kruin waardoor ze schaduw zullen geven aan de terrassen zonder het zicht op de historische gevels te blokkeren", zegt schepen Watteeuw.

Blikvanger wordt plataan

Voor Post Plaza komt er dan weer één zilverlinde. "Die vijf bomen zullen zo'n 5 à 6 meter hoog worden." De blikvanger van de Korenmarkt wordt echter de plataan die op de hoek van de Sint-Niklaaskerk wordt geplant. Dat moet een metershoge monumentale boom worden. Een dergelijke boom kan tot dertig meter hoog worden. "Al worden de bomen wel in kleinere vorm aangekocht om ze dan tot hun gewenste hoogte te laten groeien", aldus Watteeuw. De voorbereidende werken voor het plaatsen van de vier Christusdoornen en de plataan kunnen in januari 2016 beginnen. Het is dus nog meer dan een jaar wachten. Tegen april van 2016 kunnen de bomen ook effectief aangeplant worden. De Zilverlinde voor Post Plaza komt er pas nadat Post Plaza een nieuwe bestemming zal krijgen. Daar komt met zekerheid een vestiging van Albert Heijn.