Kleur-rijk werk(t) toont industrialisatie in Afrika

Tine Heyse - Tentoonstelling Kleur-rijk werk(t) – 5 februari – MIAT

Sinds 6 februari kent het MIAT een kleurrijke uitbreiding. In de permanente tentoonstelling beleef je de gevolgen van industrialisatie op de werk- en leefomstandigheden van arbeiders. Je komt er alles te weten over de turbulente veranderingen in 19de en 20ste eeuw. Met “Kleur-rijk Werk(t)” voegen drie organisaties een Zuiddimensie toe aan deze expo. Zij kijken over de grenzen heen naar Malawi, Soedan en Marokko.

Het project wil het eurocentrisme doorbreken in deze tijden van globalisering en intercontinentale migratie. De industriële revolutie vond niet alleen plaats in Europa, maar wereldwijd. Helaas zijn de slechte arbeidsomstandigheden zoals wij ze toen kenden, nog niet de wereld uit. En niet zelden voor het vervaardigen van exportgerichte producten.

In Malawi werken tienduizenden kinderen op tabaksplantages, zonder beschermkledij. Bij het plukken van tabaksbladeren krijgen zij nicotine binnen via de huid, zoals bij nicotinepleisters. Daardoor krijgen vele kinderen last van misselijkheid, braken en hoofdpijn.

Schepen Tine Heyse mocht deze tentoonstelling openen: “Gent is geen eiland. Wat wij in Gent doen, heeft niet zelden een impact op het Zuiden. Dat is nu zo. Maar dit was ook zo in het verleden. En vice versa. We zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.”

Tags: