Jong & Wijs Prijs 2019 gaat naar KSA'er Thales De Vreeze, hiphopper Kwame Mullz en vzw Tejo

14 November 2019

Jong & Wijs Prijs 2019 gaat naar KSA'er Thales De Vreeze, hiphopper Kwame Mullz en vzw Tejo

Stad Gent reikte al voor de 4e keer de Jong & Wijs Prijs uit, om mensen en organisaties in de kijker te zetten die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. De winnaars zijn dit jaar de KSA'er Thales De Vreeze, hiphopper Kwame Mullz en vzw Tejo. De publieksprijs gaat naar Sint-Michielsbeweging Gent. En Patrick Hoens van vzw ’t Leebeekje ontving de lifetime achievement award.

De Jong & Wijs Prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: jongeren (-26), volwassenen en organisaties. Tot 31 juli 2019 kon elke Gentenaar een kandidaat nomineren. Uit alle inzendingen koos de jury (die voor de helft uit jongeren bestond) uiteindelijk de drie winnaars. Elke winnaar krijgt 750 euro voor zijn of haar project. Nadien stemden 1.470 Gentenaars voor de publieksprijs. 

"Gent is gebaat bij een sterk, geëngageerd en kritisch middenveld. Dit middenveld maakt Gent mee kind- en jeugdvriendelijk en het houdt het stadsbestuur alert om er voluit voor te blijven gaan. Om dat in de verf te zetten, reiken we de Jong & Wijs Prijs uit." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

"Gent is gebaat bij een sterk, geëngageerd en kritisch middenveld. Dit middenveld maakt Gent mee kind- en jeugdvriendelijk en het houdt het stadsbestuur alert om er voluit voor te blijven gaan. Om dat in de verf te zetten, reiken we de Jong & Wijs Prijs uit." zo licht Elke Decruynaere toe.

Winnaar categorie jongeren (-26): Thales De Vreese

Thales De Vreese is een van de enthousiaste vrijwilligers die de Gentse KSA-groepen ondersteunt. Hij trok onder andere mee de organisatie van het Pleintjesproject, waarbij Gentse KSA-leidingen op verschillende pleintjes in Gent spelen organiseerden voor jongeren die niet in de jeugdbeweging zitten. Dat is een project dat ook volgend jaar weer zal plaatsvinden. Thales staat bovendien altijd klaar met een glimlach, een luisterend oor en goede raad. Thales was ook een van de trekkers van Dag van de Jeugdbeweging 2017.

Winnaar categorie volwassenen: Kwame Mullz

Kwame is een 32-jarige Gentse hiphopartiest met Ghanese roots die zich inzet voor het ontwikkelen van muzikaal talent bij jongeren van diverse achtergrond. Voordien was hij jeugdwerker bij vzw Jong, nu geeft hij als vrijwilliger regelmatig workshops voor Graffiti vzw. Hij is ook voortdurend bezig met het opnemen van de stem van jongeren uit de Rabotwijk, de Brugse Poort en de Dampoortwijk. Hij biedt deze jongeren ook coaching en podiumkansen aan. Als hij een optreden geeft, staan er steevast een paar jongeren op het podium. Dat doet hij belangeloos, zonder contract en zonder budget, uit pure liefde voor muziek en jeugdwerk. Kwame bereikt vooral jongeren die buiten het georganiseerde jeugdwerk vallen.

Winnaar categorie organisatie: Tejo Gent

Tejo Gent is een onafhankelijk Gents burgerinitiatief dat jongeren tussen 10 en 20 jaar met psychische en emotionele problemen weer op weg helpt. De organisatie is opgestart in 2013 door vijf initiatiefnemers. Vrijwillige, deskundige hulpverleners bieden anoniem en gratis psychotherapeutische hulp aan jongeren. De hulpvraag en ideeën van de jongere staan centraal. Dat betekent dat de therapie niet opgedrongen wordt of eenzijdig verloopt. Elk jaar weten ongeveer 250 nieuwe jongeren Tejo Gent te vinden voor aangepaste hulpverlening.

Publieksprijs: Sint-Michielsbeweging Gent

De Sint-Michielsbeweging Gent is vijf jaar geleden gestart met een aantal sociaal-maatschappelijk projecten rond kinderen en gezinnen in nood. Centraal in de activiteiten staat de vriendschap. Op zaterdagnamiddag begeleiden de jongeren van het Sint-Michielshuis kinderen met hun huiswerk in overleg met de scholen. In de vakanties organiseert het huis tal van daguitstappen. Verder gaan ze dagelijks aan de slag met de talenten van de leerlingen en ondersteunen ze hen ook in hun hobby's. Zo koopt het huis allerlei materiaal aan (voetbaltenues, fietsen ...) en worden schoolrekeningen voor uitstappen en klasreizen betaald.

Patrick Hoens wint de lifetime achievement award

Dit jaar werd uitzonderlijk een lifetime achievement award uitgereikt aan Patrick Hoens van vzw ‘t Leebeekje. Kinder- en jeugdwerking ’t Leebeekje in Nieuw Gent stopte op 30 juni 2019 na meer dan 35 jaar werking. Op het afscheidsfeest klonken er alleen maar warme, emotionele en lovende woorden voor alle vrijwilligers van ’t Leebeekje en met speciale vermelding voor broeder Patrick. ’t Leebeekje was voor vele generaties jongeren van Nieuw-Gent een tweede thuis geworden. Broeder Patrick was daarbij een vertrouwenspersoon die er steeds voor hen was. De lifetime achievement award werd hem met grote dankbaarheid en felicitaties overhandigd.