Jingle all the way: nieuwe, energiezuinige eindejaarsverlichting, ook in de deelgemeenten

Caroline Van Peteghem - Commissie Haven, Economie en Financiën - 15 september 2015 – Tussenkomst bij Addendum aan Projectovereenkomst met Eandis voor de realisatie van energiezuinige eindejaarsverlichting in Gent

 

Het zal nog even duren voor we opnieuw overal Jingle Bells horen. Maar achter de schermen lopen  de voorbereidingen voor nieuwe, energiezuinige eindejaarsverlichting in de hele stad. Vroeger was dit een initiatief van de dekenijen. Nu werken alle Gentse dekenijen mee aan één plan voor eindejaarsverlichting, gecoördineerd door BIG vzw. (Business Improvement District Gent waarin de dekenijen, de middenstandsorganisaties, de horecafederaties en de stad samenwerken om onze winkel- en horecagebieden te promoten.) Sobere, uniforme en energiezuinige verlichting in een zo groot mogelijk deel van Gent is de ambitie. Eandis kwam eerder als beste partner uit de bus om dit te realiseren. De handelaars en horeca-uitbaters in de stadskern hadden al een zorg en kost minder; de stad bant energieverslindende lichttypes door de eindejaarsverlichting aan te sluiten bij het Gents Lichtplan. Groen raadslid Caroline Van Peteghem vroeg aan schepen van Middenstand Peeters (Open VLD) welke handelskernen in de rand ook kunnen deelnemen, naar aanleiding van de voorziene uitbreiding  en was blij te horen dat alle deelgemeenten en de belangrijkste toegangswegen naar de binnenstad in het plan zijn opgenomen. 

 

Groen raadslid Caroline Van Peteghem vroeg in de commissie welke handelskernen in de rand kunnen deelnemen en was blij te horen dat alle deelgemeenten en de belangrijkste toegangswegen naar de binnenstad in het plan zijn opgenomen:   

 

·      Oostakker: Oostakker dorp, Bredestraat en Lourdesstraat

·      Sint-Amandsberg: Dendermondsesteenweg en Antwerpsesteenweg

·      Gentbrugge: dorpsplein, Sint-Simonstraat en Tweekapellenstraat

·      Zwijnaarde: dorpsplein

·      Drongen: dorpsplein en Vierhekkensstraat

·      Mariakerke: Maurice Claeysplein

·      Wondelgem: Vierweegsestraat, Morekstraat, Sint-Markoenstraat en

·      Evergemsesteenweg

·      Ledeberg: Ledebergplein en Jacques Eggermontstraat ***

·      Gent centrum: Zwijnaardsesteenweg, Normaalschoolstraat, Bevrijdingslaan, Phoenixstraat, Dampoortstraat, Steendam en Sleepstraat.

 

*** De Brusselsesteenweg in Ledeberg blijft nog even bij z'n vertrouwde verlichting omdat daar werken aan de gang zijn. Vanaf volgend jaar zal ook die toegangsweg tot het netwerk van door BIG vzw bestelde en door Eandis geïnstalleerde eindejaarsverlichting behoren. 

Tags: