Jeroen Van Lysebettens: "Fluxys moet stoppen met doorvoer Russisch gas en 100% gaan voor klimaat"

16 Mei 2024

Jeroen Van Lysebettens:

"We moeten stoppen met het ondersteunen van de oorlogseconomie van Rusland." - Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

Het was een geanimeerde discussie op de afgelopen Commissie Verzelfstandiging (7 mei 2024) in de Gentse gemeenteraad. Omdat Gent een belangrijke aandeelhouder is van gasbedrijf Fluxys, kwam het bedrijf haar resultaten voorstellen. Fluxys speelt een cruciale rol in het transport van fossiel aardgas, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor het klimaat.

Raadslid Jeroen Van Lysebettens benadrukte dat Fluxys van koers moet wijzigen om de klimaatdoelstellingen te halen en onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Tegen 2050 moet het bedrijf klimaatneutraal zijn, maar momenteel ontbreken uitgewerkte plannen om dit te bereiken.

Vraag naar concreet plan

Eerder dit jaar heeft het Gentse stadsbestuur, onder impuls van schepen Tine Heyse, als eerste aandeelhouder formeel aan Fluxys gevraagd om een concreet klimaatneutraal plan te presenteren.

Voorlopig nog zonder antwoord, al werd een eerste doorkijk gegeven tijdens de commissie. Het bedrijf zou inzetten op transport van CO2, waterstof en biomethaan om haar aardgasactiviteiten te vervangen.

Rol bij oorlog in Oekraïne

Het bedrijf ligt ook onder vuur voor haar rol bij de oorlog in Oekraïne. Verschillende organisaties, waaronder Vredesactie en Bond Beter Leefmilieu, hebben aan het licht gebracht dat de terminal van Fluxys in Zeebrugge is uitgegroeid tot de belangrijkste doorvoerhaven voor Russisch LNG. Het gas gaat grotendeels naar Azië en andere continenten.

"Wat de financiële markten nog veel meer verontrust zijn de zaakjes van Fluxys ten voordele van Poetin." - Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor Yamal LNG, een gasbedrijf dat via hoofdaandeelhouder Novatek direct betrokken is bij de oorlog in Oekraïne. Fluxys ontvangt jaarlijks een vaste vergoeding van 50 miljoen euro voor deze dienst, terwijl de Russische staatskas in 2023 naar schatting 800 miljoen euro aan belastinginkomsten int via de deal.

"Minister Tinne Van der Straeten heeft een doorvoerverbod op tafel gelegd op EU-niveau", zegt Jeroen Van Lysebettens. "We moeten stoppen met het ondersteunen van de oorlogseconomie van Rusland."

Violen niet gelijk gestemd

Dat niet iedereen het daarmee eens is, bleek uit de discussie tijdens de commissie. Raadslid Christophe Peeters (Open Vld) liet verstaan dat de stad zich niet heeft te bemoeien met de vraag over het Russisch gas. Hij is wel bekommerd over de impact van de campagnes op het vertrouwen van de financiële markten in het bedrijf.

Jeroen Van Lysebettens: "Wat de financiële markten nog veel meer verontrust zijn de zaakjes van Fluxys ten voordele van Poetin."

"Fluxys moet gewoon stoppen met doorvoer van Russisch gas en 100% gaan voor het klimaat. De oproep van Gent en de druk vanuit Europa moeten zorgen voor verandering. Dat is niet enkel een ethische plicht, het is noodzakelijk voor de toekomst van onze planeet."

Herbeleef de commissie op:

https://ebesluitvorming.gent.be/zittingen/23.0713.4144.6285 (discussie vanaf 0u57)

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.