Het schooljaar ging terug van start: 52.700 kinderen en jongeren zijn weer gestart in een Gentse school.

05 September 2019

Het schooljaar ging terug van start:  52.700 kinderen en jongeren zijn weer gestart in een Gentse school.

Deze week startten in Gent ongeveer 52.700 leerlingen, verspreid over 119 basisscholen en 67 secundaire scholen. Na elke vakantie komen er nog instappertjes bij, waardoor het schooljaar zal eindigen met ongeveer 55.700 kinderen. Ook dit jaar komen er extra plaatsen bij en openen er nieuwe scholen.

Gent groeit

Elk Gents kind en elke jongere heeft een plaats. In het eerste jaar secundair onderwijs start zelfs 99% van de jongeren in de school van eerste voorkeur. Maar de Gentse schoolpopulatie blijft groeien en om alle kinderen een plaats te geven, werden er ook dit jaar extra plaatsen ingericht. Dat gebeurde zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs.

Maar bijkomende plaatsen blijven nodig. Daarom zijn er op sommige scholen nog werkzaamheden bezig en werden er op 2 september ook volledig nieuwe scholen of nieuwe vleugels van scholen geopend. Dat was bijvoorbeeld het geval in het GO! Atheneum Voskenslaan, bij het Provinciaal onderwijs campus Henleykaai, in het onafhankelijke net in Buurtschool Oase50 en Buurtschool Warande13 en in het stedelijke onderwijs bij de Ziekenhuisscholen De Steiger en Fioretti. Vanaf de herfstvakantie komt daar de stedelijke basisschool Melopee aan het Handelsdok bij.

"De Gentse bevolking groeit en ik ben dan ook heel tevreden met de uitbreidingen. Elk kind verdient een plaats in een school van hoge voorkeur. Daar zal ik de komende jaren heel hard op inzetten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Modernisering secundair onderwijs

Op 2 september 2019 startten de eerste leerlingen in het gemoderniseerde secundair onderwijs. De invoer van de hervorming start in de eerste graad en wordt de komende jaren doorgetrokken naar de hogere jaren. De modernisering moet ervoor zorgen dat meer leerlingen hun diploma halen, dat de verschillen tussen de studierichtingen (die voorbereiden op hoger onderwijs of de arbeidsmarkt) kleiner worden, dat de sociale ongelijkheid verkleint en de prestaties verbeteren. Kortom, dat elke leerling het beste onderwijs krijgt op maat van zijn of haar talenten, interesses en mogelijkheden.

Dat gemoderniseerde model zorgt voor nieuwe Gentse samenwerkingen. Zo zullen KTA-GITO Groenkouter, Atheneum Gentbrugge en Tuinbouwschool Melle de handen ineenslaan en kunnen hun leerlingen van 1A les volgen op meerdere locaties. In het stedelijk onderwijs komt er een samenwerkingsverband tussen De Wispelberg en het Stedelijk kunstinstituut, wat jongeren de mogelijkheid biedt om te kiezen voor kunst.

Nieuw project 'Kunstkuur'

Dit schooljaar gaat in 11 scholen het project Kunstkuur van start. Kunstkuur brengt een leerkracht uit het deeltijds kunstonderwijs en een leerkracht uit het basis-, secundair of hoger onderwijs samen voor de klas. Zo zullen de leerlingen in bijvoorbeeld De Buurt, Sint-Bavo (middenschool en humaniora), Sint-Vincentius, Bert Carlier, Het Kompas, De Lotus, De Mozaïek, De Toverberg, Sint-Salvator en De Loods nieuwe leerkrachten ontmoeten die met hen kunst en cultuur zullen ontdekken.

Feestjes

Het nieuwe schooljaar wordt op vrijdag 6 september vanaf 16 uur feestelijk ingezet met het eerste Gentse onder-WIJS-terras in de binnentuin van de Sint-Pietersabdij. Alle mensen met een hart voor onderwijs zijn er welkom om samen het nieuwe schooljaar te openen. Er wordt gezorgd voor sfeer en livemuziek. Inschrijven kan via het Facebookevenement.

Op 9 oktober 2019 blaast Brede School 20 kaarsjes uit. Brede School is een netwerk van buurtscholen en lokale verenigingen die samenwerken rond één gemeenschappelijk doel: de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren, op school en in de vrije tijd. Op dit moment zijn er al 10 verschillende Brede School wijken actief (voornamelijk in de 19de-eeuwse gordel), elk met een Brede School-coördinator.

Brede School is niet de enige jarige, ook Jenaplanschool De Feniks blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. De aftrap van de feestelijkheden is voorzien na de herfstvakantie met de plechtige opening van de nieuwe toegangspoort tot de school.