Groene kijk op horeca

Caroline Van Peteghem en Evita Willaert - persontmoeting - 13 maart 2015 – voorstelling horecaplan

Hoe meer betaalbare en werkbare jobs creëren in de horeca? Wat kan de horeca doen om verder te verduurzamen en toekomst-proof te zijn? Vorige vrijdag stelden de federale parlementsleden van Groen in verschillende steden hun horecaplan voor. In de Backstay Hostel in Gent gaven Evita Willaert en Stefaan Van Hecke toelichting bij de groene voorstellen over loonlastenverlaging, die bijvoorbeeld in de horeca jobcreatie mogelijk kan maken. "Wat wij vragen is: doe meer moeite voor de laagste lonen. Lonen in de horeca liggen traditioneel laag. Door de werkgeversbijdrage te herleiden tot nul euro voor de brutolonen tot 1.430 euro, maak je een groot verschil. Op een gemiddeld loon van 1.850 euro zou je in ons voorstel 190 euro minder werkgeversbijdrage betalen, waar dat in het voorstel van de regering Michel heel wat minder indrukwekkend is," lieten Evita en Stefaan optekenen in De Gentenaar. Samen met Groen gemeenteraadslid Caroline Van Peteghem schetsten ze ook uitdagingen voor een ecologisch duurzame horeca. Gent is nu al de veggie hoofdstad van Europa. Met het 'Gents Klimaatplan 2014-2019' wil de stad de sector helpen om verder te verduurzamen, vb. met energiebesparing en hernieuwbare energie. Het omvat ook een voedselstrategie, 'Gent en garde', die wil aanzetten tot een kortere en meer zichtbare voedselketen en een duurzamere voedselproductie en -consumptie. Ook voedselverspilling tegengaan is een belangrijke doelstelling. Met het 'Restorestje' lanceerde schepen Tine Heyse (Groen) in januari 2015 al een opvallende actie om verspilling in de horeca tegen te gaan.

Het volledige plan vind je hier.

Tags: