30 nov 2018 | 19:30

Groene gespreksavond met Stijn Oosterlynck

Campagnesecretariaat Groen Gent Zuidstationstraat 3C | Gent 9000 | België | Kaart en routebeschrijving ›

Van waar komen sommige heftige reacties tegen leefstraten in de Brugse Poort? En hoe zorgt de heraanleg van het Heilig Hartplein ervoor dat boze burgers in de politiek stappen? Heeft het te maken met een gevoel van vervreemding zoals journalist Bert Staes onlangs leek te suggereren? En is sociale mix echt een illusie?

Kunnen zowel "nieuwe" als "oude" Gentenaars zich hier thuis voelen? Hoe kan een stad of hoe kunnen bewoners daar mee voor zorgen?

Professor Stijn Oosterlynck is stadssocioloog en coördinator van het onderzoekscentrum Oases aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet onderzoek naar onderwerpen die te maken hebben met steden, armoede en diversiteit. Stijn Oosterlynck wilt een wetenschappelijke bijdrage leveren aan het debat over een betere samenleving en mee beleidsmakers op weg helpen.

Zelf woont Stijn in de Dampoortwijk. Een buurt die je zou kunnen omschrijven als een “aankomstwijk”. Veel mensen wonen er voor korte tijd. De armoede is er hoog en de straten liggen er niet netjes bij. Maar wie goed kijkt ziet meer. Kansen om op de sociale ladder te stijgen bijvoorbeeld. Kansen voor een nieuwe samenhorigheid en vernieuwde democratie. Stijn Oosterlynck noemt de publieke ruimte een openluchtklas om te oefenen in burgerschap.

Schepen Elke Decruynaere is gastvrouw van de avond. Na een korte introductie geeft ze het woord aan Stijn Oosterlynck. Er is ruim tijd voor vragen en gedachtewisseling met het publiek.

Wees erbij en schrijf snel in, plaatsen zijn beperkt!

Schrijf je in

Kom je ook?

Vergelijkbare gebeurtenissen

Gent, België
25 Apr 2019 | 19:45
Ecologisme vs. Ecomodernisme Dirk Holemans

Ecomodernisme: een verhaal van de vorige eeuw   "Waarom oude recepten niet helpen om ecologische problemen op te lossen" Lezing en publieksvragen met Dirk Holemans   Nu de klimaatontwrichting hoog...

Lees verder ›
Gent, België
06 May 2019 | 20:00
Gespreksavond over jongeren en dakloosheid

In Gent en andere Vlaamse steden blijft thuisloosheid voor vele tientallen kinderen en jongeren een harde realiteit. Wat is er aan de hand? Welke gevolgen heeft thuisloosheid voor de toekomst...

Lees verder ›
Alle evenementen ›