Gentse Lente 2015 - Internationale dag tegen racisme

Internationale dag tegen racisme -De Gentse Lente 2015
Vervroegd wegens hoogdringendheid!

Na de begrafenis van de woorden Allochtoon en Autochtoon in het Gentse Baudelopark in 2013 en de geboorte van een nieuwe Gentenaar in 2014 die het wij/zij overstijgt en de stedelijke diversiteit omarmt, volgen we dit jaar verder de levenscyclus. In 2015 staat de jeugd centraal: jongeren hebben vaak een sterke mening over de samenleving, maar ze krijgen zelden een forum om gehoord te worden. Althans niet waar ze rechtstreeks en voor zichzelf kunnen praten. Op 20 maart 2015 (dit jaar vervroegd omwille van hoogdringendheid!) domineren ze echter het debat en het podium: met rede, woord, rap, slam en muziek. Het wordt een duidelijk en niet mis te verstaan signaal tegen polarisatie, culturalisering, discriminatie en ongelijkheid. Omdat zij de toekomst zijn, en de toekomst divers is.

In het actuele politieke klimaat neemt de Gentse Lente weer onomwonden de fakkel van het antiracisme op: meer democratie, verdraagzaamheid en grootmoedigheid. En dit door bruggen te slaan tussen jeugd, onderwijs en cultuur. Van onderop, met engagement en vooral met ne Gentse hoek af...

Op het menu dit jaar? Alweer een cliché-doorbrekend debat, divers rauw Gents talent op de planken van Sint-Jacobs, veel muziek, gedans, geschreeuw en gelach. Dus Abdel, haal je blinkende schoenen uit de kast, Gerda, strijk je plooirokje maar, want de lente is bijna in't land en dan is't feest!

Praktisch
Wat? De Gentse Lente 2015
Wanneer? Vrijdag 20 maart 2015 (!)
14:00 - Debat - NTGent Arca (Sint-Widostraat 4)
20:00 - 0:00u - Groot volksfeest Bij Sint-Jacobs
00:00 - ... - Herdenkingsplechtigheid aan't Graf (Baudelowood)
Waar? In de hoofden en harten van de Gentenaars
en ook Bij Sint-Jacobs, in't Arcatheater en in't Baudelopark
Meer info? www.facebook.com/groups/DeGentseLente/

De Gentse Lente is een beweging uit het Gentse middenveld dat het denken en handelen over diversiteit grondig wil vernieuwen. Het diversiteitsdiscours zit immers nog teveel gevangen in het categoriaal denken, nog teveel wij/zij en te weinig oog voor autonome emancipatieprocessen. De Gentse Lente wil hier verandering in brengen door van onderop te bouwen aan nieuwe vormen van solidariteit en burgerschap.

Tags: 

Datum agenda: 

vrijdag, maart 20, 2015