Gentse biomassacentrale struikelt

De Vlaamse regering besliste om geen groenestroomcertificaten te geven aan de geplande biomassacentrale in de Gentse haven. Dit betekent het einde van dit project.

Tine Heyse, schepen voor klimaat: ‘Groen is steeds kritisch geweest ten aanzien van deze grootschalige biomassacentrale en had eerder al aangegeven geen fan te zijn van dit project. De beslissing van de Vlaamse regering om geen groenestroomcertificaten toe te kennen was bepalend voor de rendabiliteit van de centrale. Wij zorgden ervoor dat indien de centrale er zou komen, deze zou moeten voldoen aan duidelijke duurzaamheidscriteria. We zijn dan ook niet treurig dat de centrale er niet komt.’ De Vlaamse regering verwijst voor haar beslissing naar een advies van het VEA (Vlaams Energieagentschap), waarover Stad Gent niet beschikt. Blijkbaar is het feit dat er een contract was met een dubieuze leverancier een belangrijk element in dit advies.

In onze hernieuwbare energiedoelstelling (15% van huishoudelijke energievraag moet gedekt worden door hernieuwbare energie) is de biomassacentrale niet opgenomen, omdat dit niet valt onder de definitie van lokale hernieuwbare energie. 

Tags: