Gentenaars isoleren massaal hun woningen

Het Nieuwsblad - Bijlage “Regionaal: Aan Gent gebonden”,

 
Ingrid Ranocha uit de Cederstraat wint de wedstrijd Win Een Energiezuinige Renovatie van Stad Gent, goed voor 5.000 euro. Zij is één van de 1.544 Gentenaars die in 2015 een energiepremie aanvroegen bij de Stad. Dat zijn er 42 procent meer dan in 2014.

Ingrid Ranocha woont op de Brugse poort. “De vzw REgent, die mensen energieadvies geeft, is hier vlak om de hoek gehuisvest. Op een dag stapte ik er binnen met de vraag hoe ik mijn woning energiezuinig kon renoveren. Ik kreeg een renovatiebegeleider toegewezen. Dieter Roelens luisterde goed naar wat ik wilde. Het klikte en hij gaf me goede tips. Bovendien beschikken ze bij REgent over een aannemerslijst. En nu win ik nog eens 5.000 euro.”

 

Vangnet geeft goed gevoel

De begeleiding is gratis en wijst ook op de energiepremies die verkrijgbaar zijn bij Stad Gent, Eandis en de Vlaamse overheid.

Ingrid Ranocha renoveert haar huis grondig. Twee platte daken en haar achtergevel worden aangepakt. Haar gaskachel wordt vervangen door centrale verwarming met een condensatieketel. Elektriciteit en sanitair worden vernieuwd. “De kosten lopen op, maar Dieter en ik hebben alles goed bekeken. Tijdens de werken, die net begonnen zijn, kan ik hem altijd bellen. Dat vangnet geeft een goed gevoel.”

In Gent bulkt het van de huizen, vooral in de 19de-eeuwse gordel, die een energie-upgrade kunnen gebruiken. Meer en meer mensen zien in dat energiezuinig renoveren de energiefactuur flink naar beneden duwt. Bovendien geeft zo'n upgrade je meer comfort en leidt hij tot minder CO 2-uitstoot.

Sinds oktober 2015 biedt stad Gent alle Gentenaars gratis renovatiebegeleiding. Tine Heyse (Groen), schepen van Milieu, Klimaat en Energie: “Het energieverbruik van woningen is verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de CO 2-uitstoot in Gent. Als klimaatstad willen wij het aantal energiezuinige renovaties verdubbelen. Dat is goed voor het klimaat en voor de portemonnee van de Gentenaar. Al 413 Gentenaars maken van het gratis renovatie-advies gebruik. In 2015 vroegen niet minder dan 1.544 Gentenaars een energiepremie aan bij Stad Gent. ”

[email protected] of 09-266.52.00.

Tags: