Gent zet haat buitenspel

Gent werd op 26 november opgeschrikt door een onaangekondigde manifestatie, met het doel haat en geweld te zaaien. Er is uiteraard het recht op vrije meningsuiting maar doelbewust geweld en onrust uitlokken, kwetsbare gezinnen met kinderen traumatiseren, valt op geen enkele manier goed te praten. Dergelijke manifestaties plaatsen zich buiten een democratische context. 

Bram Van Braeckevelt vroeg in de commissie hoe we dergelijke manifestaties en het bijbehorende racistische geweld in de toekomst kunnen vermijden. Want zoiets voorkomen, is uiteraard niet evident. Er moet op een goede manier op gereageerd worden, in eerste instantie door de politie conflictvermijdend te laten optreden. De burgemeester maakte wel duidelijk dat zijn advies rond toekomstige geplande manifestaties beïnvloed wordt door de feiten van 26 november. 

Voor Bram is het duidelijk. Dergelijke manifestaties en intimidaties horen niet.

Het is dan ook goed dat er afgelopen zondag 350 Gentenaars samen kwamen op de Vrijdagsmarkt. Ondanks de kou, was het toch een warm moment, een mooi signaal tegen haat. Naast Bram Van Braeckevelt, waren ook schepen Decruynaere en OCMW-raadslid Steven Rommel aanwezig. 


Tags: