Gent voor derde jaar op rij properder

Gent is voor het derde jaar op rij properder geworden. Zowel de hoeveelheid sluikstort als zwerfvuil is gedaald en de netheidsdoelstelling van 88% is binnen handbereik. De aanhoudende inzet op het vlak van sensibiliseren, opruimen en controleren, werpt zijn vruchten af. Ook de bijkomende inspanningen van o.a. IVAGO met ‘Meer geel op straat’ missen hun effect niet.

Afgelopen dinsdag stelde bevoegd schepen Tine Heyse het netheidrapport 2016 voor in de commissie milieu. Het jaarlijks netheidsrapport biedt een objectief en cijfermatig overzicht van de inspanningen en resultaten in de aanpak van Stad Gent en IVAGO voor het zwerfvuil- en sluikstortprobleem.

De algemene netheid van onze straten en pleinen wordt gemeten door de zogenaamde netheidsbarometer. Voor het derde jaar op rij zien we dat de netheidsbarometer stijgt. Met een score van 87,94% in 2016 komt de doelstelling van 88% wel heel erg dichtbij.

 

De hoeveelheid sluikstort en zwerfvuil dat IVAGO moest opruimen, is in 2016 eveneens gedaald en dit voor het tweede jaar op rij. Er bleef nog 538 ton over, een daling met 2,5 % tegenover 2015 en 14 % ten opzichte van 2014. Ook het opgeruimd zwerfvuil blijft dalen en bedroeg in 2016 nog 1.443 ton.

Schepen Tine Heyse: “Het actieplan ‘Proper Gent’ loopt tot het einde van deze legislatuur. Uiteraard moet Gent nog properder worden. Nog niet alle acties zijn immers al uitgevoerd. Zo hopen we tegen de zomer met een meldingsapp voor sluikstorten van start te kunnen gaan. Ook worden momenteel de voorbereidingen getroffen om het cameratoezicht uit te breiden over het ganse Gentse grondgebied. De versnippering inzake curatie bij de stadsdiensten wordt aangepakt door steeds meer taken naar het Dienstenbedrijf of IVAGO te schuiven zodat er finaal nog slechts twee spelers zijn die voor Stad Gent afval opruimen: Dienstenbedrijf en IVAGO.”

Tags: