Gent voedt de wereld

Tine Heyse - Gent voedt de wereld – 12 mei 2016 – Vooruit

 

Ondanks het terrasjesweer liep de Balzaal aardig vol voor een pittig debat met Carolyn Steel en Wouter Mensink. Het thema voeding leeft bij de Gentenaars. De twee experten lieten hun licht schijnen op de uitdagingen op vlak van voeding. Caroline Steel (VK) – bestsellerauteur van ‘De Hongerige Stad’ – pleitte ervoor om onze steden meer rond voeding te organiseren. Wouter Mensink (NL) stelde dat er collectieve actie nodig is. Enkel het individuele consumptiegedrag wijzigen zal niet voldoende zijn. Het debat werd in goede banen geleid door Dirk Holemans. 

Schepen Tine Heyse wees erop dat we als stad het mondiale voedselsysteem niet kunnen wijzigen. Ze wees op onze verantwoordelijkheid om samen met burgers, producenten en consumenten te werken aan een duurzaam en eerlijk voedselsysteem. Iets waar we naar streven met de Gentse voedselstrategie Gent en Garde. 

Schepen Heyse kreeg net voor haar welkomstwoord een suikerspin overhandigd door Oxfam Wereldwinkels tijdens een actie voor eerlijke handel in suiker. De Europese handelsregels zijn onrechtvaardig voor suikerrietboeren in het Zuiden en laten bovendien na om duurzame landbouw te stimuleren. Oxfam rekent op politici om die regels aan te passen en zoekt naar politici met 'klonten aan hun lijf'. Tine slaagde met glans voor deze test.

 

Tags: