Gent trekt ten strijde tegen discriminatie
Met praktijktesten en mystery shoppers gaat Gent zelf onderzoeken welke bedrijven en interimkantoren werknemers weigeren omwille van hun achtergrond, geslacht, leeftijd, overtuiging of arbeidshandicap. Ook verhuurders worden gecontroleerd. In eerste instantie gebeuren de testen in het kader van een universitair onderzoek. Op dit moment doet de Universiteit Gent dat al op de huurmarkt. De eerste resultaten wijzen uit dat een op de drie kandidaat-huurders, met gezonde financiën maar een exotische achternaam, wordt geweigerd. Van kandidaten met een uitkering krijgt de helft een negatief antwoord.
Na een positieve evaluatie integreert de stad de controles in haar eigen werking. "Het belangrijkste probleem bij discriminatie is het objectiveren van klachten", zegt schepen voor Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a). "Met een wetenschappelijk verantwoorde methode kunnen we discriminatie in kaart brengen."
Wie verschillende keren wordt betrapt op discriminatie krijgt een uitnodiging voor een overleg. Bij hardleers gedrag volgen sancties. Als het gaat om bedrijven die in onderaanneming voor de stad werken, kan Gent de samenwerking stopzetten. Sinds 2011 staat in alle contracten een non- discriminatieclausule. "Structureel discrimineren is contractbreuk", zegt Tapmaz.
Geen wettelijk kader
Voor de interimkantoren en de verhuurders rekent de stad noodgedwongen op de sectoren zelf. Zij zaten mee aan tafel bij het opstellen van het plan. Eigenlijk wil Gent zelf sanctioneren, maar er is geen wettelijk kader. Daarvoor kijkt men opnieuw naar de Vlaamse regering, die praktijktesten nooit echt was genegen. Na herhaaldelijke bewijzen van discriminatie in bepaalde sectoren - huurmarkt, dienstencheques, interimarbeid - kwam er begin maart toch een opening.
"We kunnen het alleen maar blijven vragen", zegt Tapmaz. "Geef lokale besturen het mandaat om te controleren en te sanctioneren."
De acties komen uit een ambitieus anti- discriminatieplan met 58 werkpunten. Zo gaat Gent als eerste lokaal bestuur streefcijfers hanteren voor het eigen personeel. De percentages zijn nog niet bekend, maar Tapmaz maakt zich sterk dat dit kan lukken, ondanks besparingen en de krimp van het personeelsbestand. "Dit is geen positieve discriminatie", zegt de schepen. "Dit zijn positieve acties."
In het plan, dat maandag op de gemeenteraad wordt besproken, staan ook vragen aan het lokale cultuurleven. Zowel op het vlak van personeel als in het aanbod verlangt de stad concrete doelstellingen.
Sms-service
Om de drempel voor het melden van discriminatie te verlagen, breidt Gent de sms-service uit die al bestaat voor de horeca en voor geweld op holebi's. Met een bericht naar 8989 kan elke vorm van discriminatie binnenkort worden gemeld. Vorig jaar liepen er slechts drie berichten binnen, die na verder onderzoek allemaal negatief bleken. Ook het lokale Meldpunt Discriminatie ontving amper 118 klachten. Met haar forser optreden wil de stad het signaal geven dat discriminatie wel degelijk wordt aangepakt.