Gent telt meer dan 300.000 fietsen

Gent telt officieel 252.000 inwoners en 72.000 studenten. Gentse gezinnen bezitten gemiddeld 2,6 fietsen, goed voor 296.000 stuks. Maar de kotstudenten zijn nog eens goed voor ongeveer 25.000 extra fietsen. Samen zijn dat ongeveer 322.000 tweewielers. Het getal is een nieuwe schatting van het Mobiliteitsbedrijf.

Dat zijn heel veel fietsen die ook parkeerplaats moeten vinden. Er is een megafietsenstalling van 13.000 plaatsen gepland aan het Sint-Pietersstation, maar ook in het stadscentrum worden er nieuwe mogelijkheden gezocht. Als test werd daar dit jaar op de Korenmarkt een fietsmat gelegd, waar fietsen netjes op geparkeerd moesten worden. Een positieve test, want de mat gaat weg, in ruil voor twee permanente parkeervakken.

'Een voor de Hema en een voor het Postgebouw. En misschien ook aan Blokker en McDonald's', zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit. ‘De zone in Klein Turkije, langs de Sint-Niklaaskerk, wordt ook bekeken.’ Een andere optie zijn drijvende pontons waarmee tijdelijk extra stallingen gecreëerd kunnen worden. 'Een interessant alternatief, bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten', zegt Watteeuw. 'Maar we zijn de mogelijkheid nog aan het onderzoeken.'