Gay Straight Alliance

Gay Straight Alliance (GSA)?

GSA is een alliantie tussen holebi- en heterojongeren in schoolcontext. Met de GSA ondernemen een groep van leerlingen en leerkrachten acties om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn op school, ongeacht of hij of zij nu hetero, homo, lesbisch, bi of transgender is. Gentenaars informeren over deze GSA is één van de doelstellingen van het Regenboogactieplan

Stad Gent en çavaria planden daarom een proefproject in een Gentse school, om de meerwaarde voor een veilig en verdraagzaam schoolklimaat te kunnen duiden. Raadslid Zeneb Bensafia informeerde bij schepen Tapmaz naar een stand van zaken van dit project. De stad is op dit moment slechts met 1 school in overleg. De verklaring van schepen Tapmaz, waarin Zeneb zich kan vinden, is dat de kracht van de Gay Straight Alliance ook haar valkuil kan zijn. Want als leerlingen en leerkrachten niet zelf de noodzaak zien om een GSA op te starten is het erg moeilijk een goede basis te vinden voor een opstart. Het afgelopen jaar werd daarom hard ingezet op de bekendmaking van het concept GSA in scholen en bij leerlingen, via het onderwijscentrum Gent en op een bijeenkomst van de scholierenkoepel. Ook de directies van de scholen zijn aangesproken met de vraag om GSA bekend te maken bij hun leerlingen.

Daarnaast is er ook de vaststelling dat scholen vaak bevraagd worden voor deelname aan dergelijke projecten, zonder dat duidelijk is of de informatie op het juiste moment bij de juiste persoon terecht komt. En of scholen kunnen rekenen op de gepaste ondersteuning hierbij. In dit geval ondersteunt çavaria, de holebi- en transkoepel in Vlaanderen, de GSA, onder de vorm van begeleidende sessies. Daarnaast zullen in 2018 en in samenspraak met het Onderwijscentrum Gent de Gentse scholen bevraagd worden over het thema diversiteit. Daaruit zal blijken hoe we de GSA's in de toekomst bij secundaire scholen op een, voor scholen geschikte wijze, kunnen aanbrengen en hoe de opvolging kan gebeuren.

Tags: