Flashmob: Even geduld aub, u wordt zo dadelijk geholpen

Bron: De Redactie

Om de problematiek van wachtlijsten aan te klagen, en te verduidelijken dat Groen daarvoor jaarlijks 1,4 miljard euro wil vrijmaken, hebben woensdagmiddag ruim honderd Groen-kandidaten en hun sympathisanten deelgenomen aan een flashmob op het Gentse Woodrow Wilsonplein.

Omstreeks twaalf uur stapten de Groen-leden op het plein en deden ze één voor één hun schoenen uit, waarna die achter elkaar in een lange wachtrij geplaatst werden. Nadat het wachtmuziekje "Für Elise", met als boodschap "even geduld, alstublieft, u wordt zo dadelijk geholpen" over het plein klonk, trok iedereen weer de schoenen aan om vervolgens "verveeld" te wachten achter een balie. Onder de aanwezigen waren heel wat kandidaten, zoals lijsttrekkers Stefaan Van Hecke en Elisabeth Meuleman.

"Groen wil hiermee de vele wachtlijsten in Vlaanderen aankaarten", zegt Evita Willaert, fractieleidster voor Groen in de Gentse OCMW-raad en kandidaat op de tweede plaats voor de Kamer. "Baby's wachten op een plaats in een crèche, kinderen op een plek in een school in hun buurt, jongeren in moeilijkheden op gepaste hulp in de jongerenzorg, personen met een handicap op de nodige hulp, ouderen op een welverdiende plaats in een rust- en verzorgingstehuis. De voorbije jaren piekten de wachtlijsten in Vlaanderen tot een beschamend en mensonterend niveau. Iedereen weet dat het zo niet verder kan."

Volgens Groen deed de regering Peeters "veel beloftes", maar wijzen de cijfers op een "pijnlijke situatie", met ruim 21.500 personen met een handicap die wachten op de juiste zorg of op een persoonlijk assistentiebudget, 4.500 jongeren die wachten op hulp of een plaats in een voorziening voor bijzondere jeugdzorg, de helft van de ouderen die zes maanden tot een jaar wacht op een rusthuisopname en 44.000 extra plaatsen in de kinderopvang die tegen 2020 nodig zijn.

Om de wachtlijsten aan te pakken, wil Groen met haar "zuurstofplan" tot 2019 jaarlijks 1,4 miljard euro investeren.

Tags: 

Datum agenda: 

woensdag, mei 21, 2014