Fietsers rechtsaf door rood ook op gewestwegen?

Gent was pionier in Vlaanderen met de rechtsaf door rood regel (RADR) voor fietsers. Een kleine maatregel met veel extra fietscomfort. Er is nu een nieuw RADR bordje op de Zwijnaardsesteenweg/de Pintelaan.
 

Maar waarom zijn er nog zoveel kruispunten waar er nog geen bordjes hangen?
 

Groen Gemeenteraadslid Sara Matthieu zocht eerder al uit dat de RADR erg positief werd onthaald bij fietsers en deze regel veilig werd bevonden. De Fietsersbond en het Gents MilieuFront voerden onlangs actie om het aantal bordjes uit te breiden. Dat kan echter niet op gewestwegen omdat het Vlaamse niveau niet achter deze fietsmaatregel staat. Sara wou weten of daar intussen verandering in is gekomen.

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw gaf aan dat de Stad nog een paar bordjes bij kan plaatsen maar dat de grote winst inderdaad op de gewestwegen ligt. In het nieuwe fietsvademecum staan de RADR bordjes nu voor het eerst vermeld. Hopelijk een teken aan de wand dat het Vlaams Gewest misschien van mening wil veranderen. De Stad zal hier alleszins voor pleiten, samen met de fietsersbeweging. 
 

Tags: