Eindelijk oplossing voor doodlopend fietspad

Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi

 
Er is eindelijk een oplossing in de maak voor het bizarre, doodlopende fietspad in Sint-Amandsberg. Die fietsstrook, achter de Dendermondsesteenweg, komt uit op de parking van Aldi en Hubo, maar wordt na 19 uur en op zondag echter met een hek afgesloten. Fietsers zaten er soms wel eens opgesloten. De parking wordt nu een blauwe zone én buurtparking.

Van op de parking van doe-het-zelfzaak Hubo en warenhuis Aldi, aan de Dendermondsesteenweg in Sint-Amandsberg, kan men zonder ook maar één auto tegen te komen onbezorgd fietsen tot in Rupelmonde (Waasland). Richting Gent brengt het fietspad echter veel meer ergernis teweeg. Het fietspad komt immers uit op een privéparking en die wordt zowel 's avonds als 's zondags afgesloten. Voor fietsers zit er dan ook niets anders op dan terug te keren en een doorgang naar de Dendermondsesteenweg te zoeken, een omweg. Groen in Gent noemde het fietspad al grappend het 'deeltijds doodlopend fietspad'.

"We hebben met een aantal stadsdiensten samengezeten om een aantal problemen op te lossen", zegt schepen Tom Balthazar (sp.a) nu. "Er is onder meer overeengekomen dat het hek niet meer sluit 's avonds en in het weekend. De parking wordt voortaan deels een blauwe zone waar men voortaan niet langer dan twee uur kan parkeren. Die maatregel moet ervoor zorgen dat de parkeerzone niet meer gebruikt wordt als gratis pendelparking voor wie de trein in Gent-Dampoort neemt, een probeem dat bekend is." 's Avonds zal de parking vervolgens dienst doen als buurtparking, want ook daar blijkt veel nood aan. "Het hek gaat dus niet meer dicht en fietsers zullen niet meer vast komen te zitten op die parking, wat wel eens gebeurde", vervolgt de schepen. Binnenkort buigt het schepencollege zich ook nog over een fietsverbinding tussen Gent-Dampoort en het bestaande fietspad. Daarvoor zal onder meer een gat gemaakt worden in de treinbedding. "We moeten daarover wel nog aan tafel zitten met de NMBS", aldus schepen Watteeuw (Groen).

Afvalcontainer

Ook voor het probleem van sluikstorten komt het stadsbestuur met een oplossing. De omgeving van het Bijgaardepark wordt immers geconfronteerd met bijzonder veel afval, dat daar door buurtbewoners massaal gedumpt wordt. Onlangs werden langs het fietspad nog tonnen afval uit de spoorwegberm gehaald en ook de parking zelf heeft te maken met mensen die zakjes afval droppen tussen de struiken. "Er komt een container van 1.000 liter op het terrein. Daarin kunnen de uitbaters van de winkels het afval dat ze aantreffen, dumpen. Als de container vol is, haalt Ivago hem op en plaatst dan een nieuwe", aldus Balthazar.

Tags: