Eindelijk een gezonde lunch

Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi

 

In Gent krijgen de leerlingen van twee stadsscholen vanaf volgend jaar gezondere maaltijden. Een maand lang kunnen de kinderen proeven van duurzame en lokale gerechten die ter plaatse bereid zijn. Freinetschool De Harp probeerde het al uit en de leerlingen lieten het zich smaken.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid stipte het vorige week nog aan in een nieuw onderzoek: de gemiddelde Belg eet nog altijd véél te ongezond. Bij de stad Gent willen ze het probleem bij de wortels aanpakken, met name op de schoolbanken. Tijdens de schoolmaaltijden wil de stad gezondere kost aan de leerlingen voorschotelen. In het nieuwe bestek voor de levering van de maaltijden, dat ingaat op 1 januari 2017, winnen criteria als duurzaamheid, fairtrade en gezondheid aan belang naast de kostprijs. Maar daar willen schepen Elke Decruynaere (Groen) en schepen Martine De Regge (sp.a) het niet bij laten.

Vanaf volgend jaar zal er op twee scholen van het stadsnet, welke moet nog bepaald worden, ook een maand lang geëxperimenteerd worden met het koken van een gezonde lunch in een keuken in de school. Op vraag van de ouders van Freinetschool De Harp in Gent serveerde vzw Wervel samen met de werkgroep stadslandbouw vorige week al een zogenaamde Lunch met LEF, wat staat voor lokaal, ecologisch en fair. "De lunch komt niet enkel de kinderen ten goede, maar ook de teler, de kok en iedereen die betrokken is bij het tot stand komen van de maaltijd. Vroeger beschikten heel wat scholen over een eigen keuken, nu moet de maaltijd soms van de andere kant van het land komen. Waarom zouden we niet terug meer op school beginnen koken?", stelt Benny Van de Velde van vzw Wervel.

Hij juicht de ambitie van de stad toe om in te zetten op duurzame schoolmaaltijden. De lat mag wat hem betreft gerust nog wat hoger. "In een land als Zweden kunnen kinderen hun ideeën over de maaltijden of de inrichting van de kantine kwijt in een voedselraad op school. De schoolmaaltijden zijn er overigens gratis. De Zweedse overheid ziet ze niet als kost, maar als investering in het welzijn van de burger."

Kinderen kok

Fons Steurvaut (9) en Aico Van Paemel (10) konden de lunch met LEF alvast smaken. "Je proeft dat het eten vers is. Normaal blijven we niet zo snel op school eten, maar nu gaan we met plezier nog eens terug om ons bordje te vullen", lachen ze. Op De Harp doen ze er intussen alles aan om de kinderen bewust te maken van gezonde voeding. "We stimuleren het eten van gezonde tussendoortjes en serveren bijvoorbeeld enkel nog fruitsap bij speciale gelegenheden. We schakelen de kinderen ook soms zelf in om hun tussendoortje te bereiden", schetst directrice Cindy Step.

Sinds het begin van dit schooljaar werd op alle 51 Gentse stedelijke basisscholen en kinderopvangplaatsen al frisdrank gebannen en het drinken van water gepromoot.