Eindelijk bomen op de Korenmarkt

Het Nieuwsblad - Bijlage “Regionaal: Aan Gent gebonden”,

 

Eén jaar later dan gepland en na lange discussies staan ze er: de zes bomen op de Korenmarkt. “Uiteraard is het geen bos”, zegt schepen Filip Watteeuw. “Maar het plein zal een totaal andere aanblik krijgen.”

 

“We willen inzetten op meer groen in onze straten en op onze pleinen”, zei schepen Watteeuw (Groen) gisteren terwijl hij hielp met het plannen van de eerste valse christusdoorn. “Binnenkort komen er ook bomen in de Belfortstraat en op het Bisdomplein.”

De Korenmarkt werd in 2009 heraangelegd, een realisatie van het vorige bestuur. Toen besliste de Stad, op aangeven van de architect, om van het plein een stenen vlakte te maken. Sindsdien was het plein een doorn in het oog van velen: bewoners, toeristen en niet in het minst de uitbaters van cafés en restaurants. Uit protest, en om een beetje sfeer te brengen, plaatsten die zelf plastic-palmbomen tussen hun terrastafeltjes.

 

 ​Ondergrondse leidingen

“Het was geen eenvoudige opdracht om alsnog bomen te planten op het plein”, zegt Watteeuw. “Onder de stenen vlakte zit een kluwen van leidingen. Het was zoeken naar plekken waar de bomen konden worden geplant.” Dat het om 'slechts' zes bomen gaat en niet om een bos, beseft de schepen. “Maar op een plein als dit hoeft dat ook niet. Met zes bomen, vier valse christusdoornen, een zilverlinde en een plataan voor de Sint-Niklaaskerk zal het plein een ander uitzicht krijgen.”

De aankomst van de bomen is goed nieuws voor de horeca-uitbaters die begin deze maand in De Gentenaar lieten weten dat ze “ernaar snakten”. Eén minpunt: het terrasseizoen begint in Gent in maart, maar deze maand konden er door de voorbereidende werken voor de bomen slechts een paar rijen stoelen en tafeltjes staan.

"Het kon niet eerder”, zegt schepen Christophe Peeters (Open VLD). “Je kunt nu eenmaal niet op gelijk wel moment van het jaar bomen planten.” Maar de horeca op de Korenmarkt krijgt een compensatie. “We zullen de terrasbelasting voor de maand maart opschorten.” “De Korenmarkt wordt voor iedereen beter”, zegt Peeters nog. “Vanaf nu hebben we bij mooi zomerweer geen veldfles met water meer nodig als we de schaduwloze oversteek van de Groentemarkt naar de Veldstraat willen maken.”

Tags: