25 April 2019

19.45u -
22.15u

Ecologisme vs. Ecomodernisme Dirk Holemans

Ecologisme vs. Ecomodernisme , Campo Nieuwpoort Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

Ik doe mee!

Ecomodernisme: een verhaal van de vorige eeuw

 

"Waarom oude recepten niet helpen om ecologische problemen op te lossen" Lezing en publieksvragen met Dirk Holemans

 

Nu de klimaatontwrichting hoog op de agenda staat, duikt plots het ecomodernisme op. Hun vertegenwoordigers stellen dat ze frissere ideeën hebben dan de bestaande ecologische beweging, ze zien vooral heil in technologische oplossingen zoals kernenergie en ggo’s en houden vast aan de noodzaak van klassieke economische groei.

Daarbij onderschrijven ze het klassieke vooruitgangsgeloof van de moderniteit dat ironisch genoeg in de vorige eeuw juist leidde tot de grote ecologische problemen. Zoals Einstein al zei: je kan problemen niet oplossen met de ideeën die ze veroorzaakten. Het positieve aan de situatie is dat de ecomodernisten perfect toelaten aan ecologisten om helder te vertellen waar ze voor staan en de kracht van hun ideeën nog sterker in de verf te zetten. Want zoals Gent toont, maar even goed Helsinki, Wenen of Grenoble, waar groenen in het bestuur zitten krijgt een toekomstgericht beleid concreet vorm dat de levenskwaliteit van de bewoners fors verhoogt.

 

Dirk Holemans speelde de voorbije kwart eeuw een cruciale rol in de uitbouw van Groen Gent. Als eerste ‘politiek secretaris’ van het toenmalige Agalev-Groot-Gent in 1995 bouwde hij de Gentse partij-afdeling uit tot een organisatie met een sterke inhoudelijke lijn. Vanaf 1998 was hij actief als lokaal mandataris, eerst als gemeenteraadslid, dan als ocmw-raadslid en lid van het OCW-bestuur, en dan terug gemeenteraadslid tot eind 2018.

De beste vorm van erkentelijkheid voor deze inzet is hem de kans te geven zijn ideeën met ons te delen. Want als coördinator van de groene denktank Oikos, is hij de geknipte man om nog eens de puntjes op de i te zetten over de kracht van het ecologisch gedachtengoed in deze bijzondere tijden.

Kom je ook?
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.