Duwtje in de rug voor borstvoeding door tussenkomst in huur kolftoestel

Evita Willaert - Bijzonder Comité Sociale Dienstverlening Algemene Zaken (BCSD AZ) – 16 februari 2016 - Interpellatie over terugbetaling huur kolftoestel in analogie met eerste leeftijdsmelk

 

Deze week lanceerde Groen OCMW-raadslid Evita Willaert het voorstel om naast een tussenkomst voor eerste leeftijdsmelk, een gelijkaardige tussenkomst in te voeren voor de huur van een kolftoestel. Momenteel heeft ons OCMW, na doorverwijzing van Kind & Gezin, een regeling om tussen te komen in de kost van eerste leeftijdsmelk. Maar er zijn natuurlijk ook mama’s die liever borstvoeding willen geven. 65% van de vrouwen kiest ervoor met borstvoeding te starten. Bij kansarme vrouwen is dit echter slechts 35%. Nochtans is en blijft borstvoeding de meest gezonde – én goedkoopste – voeding voor baby’s. Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie 6 maanden exclusief borstvoeding aan. Er zijn ontzettend veel voordelen: minder allergieën, grotere weerstand, het is gratis, hygiënisch, … Maar borstvoeding geven loopt, zeker in het begin, niet altijd optimaal. Vaak is er daarom nood aan een afkolfapparaat. Zo’n apparaat is duur, maar kan wel gehuurd worden mits de betaling van een waarborg.
OCMW-voorzitter Coddens (sp.a) liet weten dat het inderdaad belangrijk is om borstvoeding te promoten. De diensten zullen daarom samenzitten met Kind & Gezin, het medisch adviescentrum en de thematische werking om te onderzoeken hoe dit praktisch kan geregeld worden.

Tags: