Deeltuindaten: voor wie het (groente)bed wil delen

De Standaard*

 

Zeg niet 'vraag en aanbod' maar zeg 'daten'. Wie in Gent geen moestuin maar wel goesting heeft, kan op zoek naar grondbezitters zonder groene vingers. Voulez-vous partager avec moi?

De tijd dat een tuin nog gewoon een tuin was, is definitief voorbij. In Gent heb je behalve volkstuinen en 'samentuinen' nu ook deeltuinen. Eerst een beknopt uitgeschreven powerpointpresentatie voor we verdergaan: 

  • Samentuinen: een grote lap grond wordt - al dan niet onder begeleiding - als geheel bewerkt door een groep mensen.
  • Volkstuinen: particuliere tuintjes die vaak in de stadsrand liggen. Je huurt of koopt ze.
  • Deeltuinen: privé-eigenaars stellen hun (stads)tuin ter beschikking van iemand die geen eigen tuin heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook tussen buren.

 

Groente-entertainment

Toegegeven, de grens tussen de drie tuintypes kan al eens dun worden. Zeker als je een volkstuin deelt met vrienden die ze ook nog eens samen bewerken, wordt het helemaal te gek voor woorden. In Gent organiseren ze nu sinds kort 'deeltuindates': mensen met tuin ontmoeten mensen zonder tuin. Gisteren vond een tweede sessie plaats in Ledeberg. 'Er is veel vraag naar groene ruimte in Gent', zegt schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen). 'Terwijl we weten dat er mensen zijn met een tuin die ze amper benutten, bijvoorbeeld omdat ze al een dagje ouder worden.'


Dat verhaal horen we ook waaien in de kantine van de Standaertsite in Ledeberg. Maar evengoed is er het verhaal van Edwin Verschelde (43), die zijn zoon Thijs (6) graag het plezier wil laten kennen om met de handen in de aarde te wroeten. 'En dat als je iets zaait, je daar later iets eetbaars voor terug krijgt.' Maar daarvoor moet je eerst grond hebben, natuurlijk. 
Griet Pruyt werkt bij het woonzorgcentrum Ter Hovingen in Gentbrugge: het centrum overweegt een grote moestuin aan te leggen. 'Een win-winsituatie: mensen zonder tuin kunnen bij ons komen tuinieren en in ruil zien onze bewoners vanuit hun raam wat meer beweging. Misschien overtuigt het hen om meer buiten te komen, de tuin te inspecteren en een babbeltje te slaan.' Groenten als entertainment.

 

Betalen
Een moestuin is als een huisdier: het is niet zo moeilijk om er een te hebben maar wel om er een te onderhouden. Wie op deeltuindate gaat, krijgt alle nodige uitroeptekens mee: weet dat je er al snel wekelijks mee bezig bent! Maak goede afspraken met de eigenaars over gebruik van materiaal! En over het toilet!(!!)
Kathleen Goossens (27) vond twee matchen tijdens de vorige deeltuindate. Als bioboerin zal ze enerzijds een dame helpen bij het tuinieren, anderzijds kreeg ze een lap grond van 1.200m² om te bewerken. 'Ik was op zoek naar iets groters omdat ik zelfvoorzienend wil zijn', zegt Kathleen. 'Maar grond kopen was geen optie, daarvoor moet je een smak geld neertellen. Maar met deze oppervlakte ben ik ontzettend blij: ik kan er normaal gezien ook de eigenaar mee vergoeden in groenten.'


In Ledeberg leek gisteren al een nieuwe match in de maak: Lauren heeft groene vingers, Elke een moestuin. Als daar maar bonen van komen.


www.gentengarde.be
www.klimaatstad.gent/deeltuin