De stille reus van Gentbrugge, meer dan een oude boom

Zaterdag 3 juni werd de Wereldboom in Gentbrugge ingehuldigd. Voor fractieleider Bram Van Braeckevelt, zelf van Gentbrugge, was het een bijzonder moment. “Met wereldbomen alléén gaan we de groenpolen niet uitbreiden of Gent verder vergroenen, maar als symbool kan het wel tellen."

De tamme kastanje die "stille reus" werd gedoopt, is ouder dan België en het meer dan waard om actief beschermd te worden. De Stichting Wereldboom wil groepen mensen inspireren een wereldboom onder hun hoede te nemen. Voor deze wereldbomen wil de Stichting actief de voorwaarden scheppen voor een duurzame groei. Samen met Natuurpunt, Viadukaduk, lokale jeugdbewegingen en actieve buurtbewoners in de buurt van Gentbrugge wil de stichting de bescherming van de monumentale boom in het bosje tussen de Braemkasteelstraat en de wijk Meersemhof ondersteunen. Enerzijds door beheerwerken rond de boom en anderzijds door een sterke gemeenschap te vormen rond de boom. Dit versterkt zowel de gemeenschap als de boom.

Het inhuldigingsfeest vond plaats voorbije zaterdag, met steun van acteur Sebastien Dewaele als peter en Jef Geldof en Riet De Maesschalck als 'beschermheer' en 'beschermvrouw'. Bram was er graag bij. "Het was een mooi moment, met veel volk van jong tot oud, van binnen en buiten Gentbrugge, met een hart voor groen. De boom is een sterk symbool waar Gentbrugge naartoe wil. Weg van de overlast van de E17, naar een andere toekomst, samen met alle burgers die willen meewerken aan een groener en gezonder Gent.”

Tags: