De leefstraten zijn terug in Gent: twintig straten van start op 1 mei

Het Nieuwsblad - 25 april 2015

Gent - De leefstraten zijn terug: vanaf 1 mei moeten auto’s twee maand lang wijken in twintig straten verspreid over heel Gent. De bewoners van de straten mogen aan de slag met gras, bankjes en bloembakken. Het sociale experiment heeft succes, tot in Nederland. En voor het eerst zijn er ook in de Brugse Poort en Gentbrugge leefstraten. Maar hier en daar zorgt het concept ook voor wrijvingen.

Een leefstraat is een sociaal experiment dat bewoners stukken van hun eigen straat zelf laat inrichten: met nepgras, banken, bomen, caravans, straatbarbecues, speeltuigen... Alles kan. Parkeerplaatsen worden tijdelijk opgeheven en de auto’s op buurt- of bedrijvenparkings gezet. In de meeste gevallen wordt de straat ook tijdelijk geknipt, maar de verkeerssituatie wordt straat per straat bepaald.

Lab van Troje, de vzw achter de leefstraten, begon drie jaar geleden met twee leefstraten in Gent. Vorig jaar groeide de lijst aan tot tien straten. Dit jaar doen er meer dan twintig straten mee. Het Gentse schepencollege zette gisteren het licht op groen voor vijftien verschillende dossiers, goed voor twintig straten. Eén dossier wordt later bekend gemaakt.

Dit zijn de Gentse leefstraten die op 1 mei 2015 van start gaan.

Tags: