Compacterende korven in de strijd tegen zwerfvuil

IVAGO en Stad Gent hebben een nieuw middel in hun strijd tegen zwerfvuil: de compacterende korf. Een vuilnisbak die zelf het afval samenperst met zonne-energie, zodat hij optimaal gevuld kan worden. Er kan minstens vijf keer meer afval in dan in de standaard afvalkorven die nu in onze stad staan. Hierdoor duurt het langer voor de vuilnisbak vol zit. En niet alleen het persen is vernieuwend. Via een ledlichtje kan je zien hoe vol de vuilnisbak zit. IVAGO kan dit ook van op afstand controleren en ontvangt automatisch een melding als een vuilnisbak geledigd moet worden. De compacterende korf is ook voorzien van een inwerpklep. Zo wordt vermeden dat de mond van een korf versperd wordt door bijvoorbeeld een pastabeker, waardoor iedereen zijn afval naast de korf plaatst. Ook handig is dat er aan deze vuilnisbakken een asbak zit om je peuken in weg te werpen.

 

Tine Heyse: “De voorbije jaren zien we een toenemend gebruik van de publieke ruimte. Dit is een positieve ontwikkeling, maar die heeft helaas ook een keerzijde. Meer feestjes, picknicks, meer pizza’s en broodjes in het park… gaan immers ook vaak gepaard met een toename van afval. Met de nieuwe vuilnisbakken, die grotere hoeveelheden aankunnen, willen we hierop een antwoord bieden. Dat het afval er niet in past, de vuilnisbak vol zit of er geen asbak is, is met deze nieuwe vuilnisbakken verleden tijd. Nu is er zeker geen excuus meer om afval op de grond te gooien.”

 

Op korte termijn komen er 25 compacterende korven: 16 bij barbecueplaatsen en 9 in het centrum van de stad. Tegen begin 2018 zal Gent 85 compacterende korven tellen.

 


Tags: