Bijspelen breidt uit

De Bijspelerij ondersteunt oudergroepen die zelf opvanginitiatieven organiseren. Het principe is simpel: ouders groeperen zich met een rotatiesysteem: 1 dag zelf opvang begeleiden in ruil voor 4 dagen opvang door de andere deelnemende ouders. De Stad faciliteert waar ze kan.


“Er blijft nood aan opvanginitiatieven tijdens de zomervakantie. Deze spontane initiatieven van Gentse ouders bieden  - in aanvulling op alle stedelijke en private initiatieven - eenn antwoord op de grote vraag naar vakantieopvang,” aldus gemeenteraadslid Chris Maryns. Na de succesvolle start van de Bijspelerij vorige zomer informeerde raadslid Chris bij bevoegd schepen Elke Decruynaere naar het vervolg.


De schepen antwoordde dat de 3 oudergroepen van vorig jaar (Ravotterij, Pastory en DOK) ook dit jaar terug zelf opvang organiseren. De Stad Gent investeerde vorig jaar 6000 euro om dit te kunnen opstarten in samenwerking met de vzw Cokido. Voor deze zomer meldde zich ook al een vierde initiatief aan: ouders slaan de handen in elkaar in Wondelgem.


Intussen neemt de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent de begeleiding voor zich. Dat gaat over de verzekering maar ook over het helpen zoeken naar een locatie. Chris vernam dat stedelijke schoolgebouwen onder voorwaarden gratis gebruikt kunnen worden. Ze drong er bij de schepen op aan om deze initiatieven zeker verder te promoten. 

Tags: