‘Het meest verrassende is dat Gent nog niet overspoeld wordt door toeristen’ (en dat willen we zo houden)
16 December 2021
Het zijn niet onze woorden, maar die van National Geographic Travel. Een reporter van het bekende magazine kwam langs in Gent, en was danig onder de indruk van onze stad. "Gent is levendig én leefbaar, dat sprong in het oog bij Nat Geo", zegt schepen van Toerisme Van Braeckevelt. "En dat is een fantastisch compliment, want het is de essentie van ons toerismebeleid: overspoeling vermijden en leefbaarheid centraal stellen."
Het artikel van National Geographic is hier na te lezen. De Morgen pikte het stuk ook op.
Leefbaarheid en low impact
Toerisme was lang een verhaal van marketing en stadspromotie. Voor Gent stond daarin 4 keer de letter ‘L’ centraal. Lam Gods. Levendigheid, met alle sportieve en culturele events. Licht, met het bekroonde lichtplan. En Lekker, met onze topchefs en grote veggie scene. Allemaal typisch Gentse troeven, dicht bij de ziel van onze historische en hedendaagse stad. Terecht dat we net die unieke zaken uitspelen. Schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt voegt daar nu een vijfde ‘L’ aan toe: de L van Leefbaarheid en Lage impact.
“Een element van toerisme bleef lang onbenut. Toerisme kan ook ingezet worden als hefboom, gericht op onze bewoners en het verbeteren van onze stad.” - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme
Toerisme als hefboom
Een voorbeeld: de toeristische brochure rond toegankelijkheid. Met daarin onder meer een rolstoelvriendelijke wandeling die ook horeca- zaken aandoet die investeerden in toegankelijkheid. De brochure is in de eerste plaats gericht op toeristen, maar leidt er ook toe dat de stad toegankelijker wordt en het thema op de agenda blijft.
Toerismebeleid is er niet alleen voor toeristen, maar is ook beleid waar Gent beter van wordt. Volgens dezelfde logica is er ook een ‘foodplan’ dat bio- en lokale markten in de verf zet.
Duurzaam en gespreid toerisme
Nog een voorbeeld: subsidies voor het behalen van het Green Key-label voor duurzame logies. Stad Gent geeft uitbaters zo een financieel duwtje in de rug om bewuster om te gaan met energie en water, korte keten aan te kopen of wegwerpzeepjes en -shampoos te vermijden. Zo daalt de ecologische voetafdruk van het Gentse toerisme.
We zetten ook in op spreiding van het toerisme. Zo werkten we wandelingen uit in de Gentse rand en regio, waarbij uiteraard verplaatsingen per fiets of trein aanbevolen worden. En er komt ook een hotelstop in het stadscentrum.
Voor Gentenaars met een beperkt inkomen openden we een tweede ‘Rap op Stap’-kantoor, en ook het derde en vierde staan in de steigers. Zo krijgen zij ook de kans om op vakantie te gaan in eigen land.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.