3,5 miljoen coronasteun voor Gentse cultuur, jeugd en sport

08 September 2020

3,5 miljoen coronasteun voor Gentse cultuur, jeugd en sport

De Stad Gent heeft in overleg met de verschillende sectoren een verdeling klaar van de middelen die ze krijgt uit het Vlaamse noodfonds voor de culturele, jeugd- en sportsector. Ongeveer 2 miljoen euro gaat naar de (socio-)culturele sector, 850.000 euro naar jeugdorganisaties en 530.000 euro naar sportclubs. "De culturele sector bloedt al maanden, dus een financiële injectie is broodnodig", zegt raadslid Fourat Ben Chikha.

"We hebben cultuur tijdens de lockdown hard gemist en bij tal van artiesten, kunstenaars en organisaties staat het water aan de lippen." - Fourat Ben Chikha

Het grootste deel van het noodfonds gaat naar aanbieders van culturele activiteiten en naar (socio-)culturele verenigingen. Bijna 2 miljoen euro wordt uitgetrokken als rechtstreekse steun aan culturele en sociaal-culturele organisaties, voor culturele activiteiten in samenwerking met scholen en andere partners en voor het coronaproof organiseren van tal van evenementen.

"We hebben cultuur tijdens de lockdown hard gemist en bij tal van artiesten, kunstenaars en organisaties staat het water aan de lippen. Of helaas al hoger", zegt Fourat Ben Chikha. "We moeten de sector nu financieel ondersteunen én culturele events, voorstellingen en optredens maximaal laten doorgaan. Uiteraard op een veilige manier."

Beestige Zomer en Herfst

Tijdens de zomer organiseerden tal van jeugdorganisaties en jeugdwelzijnsverenigingen een Beestige Zomer in Gent. Met activiteiten, kampen, speelpleinen... voor al die kinderen en jongeren die - noodgedwongen - de vakantie in eigen stad moesten doorbrengen. Daar ging 350.000 EUR naartoe. Maar uit het noodfonds wordt nog eens 500.000 EUR uitgetrokken om al die verenigingen, organisaties en jeugdhuizen de nodige coronasteun te bieden en om er ook nog eens een Beestige Herfst van te kunnen maken.

"De Gentse jongeren hebben nu meer dan ooit een sterk en toegankelijk aanbod aan activiteiten nodig." - Elke Decruynaere

Schepen van Jeugd Elke Decruynaere: "De Gentse jongeren hebben nu meer dan ooit een sterk en toegankelijk aanbod aan activiteiten nodig. Met de extra middelen uit het noodfonds maken we dat mogelijk."

Ook voor sportclubs, en in het bijzonder clubs met een aanbod voor jongeren en voor Gentenaars met een beperking, is er 530.000 euro coronasteun. 160.000 EUR uit het noodfonds wordt nog even aan de kant gezet om te kunnen inspelen op ondersteuningsnoden die nog zullen opduiken.