35% meer fietsers door Voldersstraat

Het Laatste Nieuws/Gent-Wetteren-Lochristi - 16 Okt. 2015

 

Bij de start van het academiejaar rijden liefst 35% meer fietsers door de Voldersstraat. Dat blijkt na de allereerste Fietstelweek in Gent. Ook opvallend is dat op zondag 60% minder gefietst wordt in het centrum.

Eind september werd tijdens de 'Week van de Mobiliteit' het grootste fietsonderzoek ooit gevoerd in Vlaanderen. Overal werden fietsers geteld op cruciale assen, ook in Gent. In onze stad werden voor het eerst ook warmtebeeldcamera's ingezet voor de tellingen. Die stonden in de Voldersstraat, ter hoogte van de Aula, en aan een onderdoorgang aan de Dampoort. De warmtebeeldcamera's maken geen herkenbare beelden, maar registreren en tellen voertuigen en fietsers.

 

In Vlaanderen werden fietsers geteld van 16 tot 22 september, Gent telde door tot 30 september, om de impact van de start van het academiejaar mee te tellen. En met succes. In de Voldersstraat werden 35% meer fietsers geregistreerd bij de start van het academiejaar aan de UGent en hogescholen. Nog opmerkelijk: in diezelfde straat wordt vooral in oostelijke richting (naar de Henegouwenstraat) gefietst. Dat is - al dan niet toevallig - ook de rijrichting van de auto's. Er fietsen liefst 30% meer fietsers in oostelijke richting dan in westelijke. Wat raar is, want in principe moet iedereen die richting werk, winkel, school of elders rijdt, ook terugkeren. Daarvoor wordt dus een andere route gekozen, maar het is niet duidelijk langs waar die dan loopt, en waarom.

Fietsarme woensdag

De ochtendspits voor fietsers in de Voldersstraat ligt tussen 8 en 9 uur. Daarbij valt op dat er op woensdagochtend 23 september plots de helft minder fietsers waren. Lag dat aan de regen? Werken veel mensen 4/5 en niet op woensdag? Of was er omwille van de Student Kick-Off gewoon geen les die dag? Dat kan via een gewone telling niet achterhaald worden. Wat wel duidelijk is, is dat er in het weekend beduidend minder fietsers zijn dan op weekdagen. Dat komt omdat er dan geen les is, maar ook het woon-werkverkeer valt grotendeels weg. Op zaterdag wordt er 30% minder gefietst in de Voldersstraat dan op weekdagen, op zondag is dat 60% minder. Behalve op autovrije zondag dan. Dan is er een enorme stijging van het aantal fietsers. Aan de Dampoort werden die zondag 9.600 fietsers geteld onder de spoorwegbrug, of 40% meer dan op een weekdag, en 3,5 keer zoveel als op een 'gewone' zondag aan de Dampoort.