Één miljoen euro extra voor jongeren zonder job

Het belang van perspectief voor jonge werklozen in Gent is een nagel waarop Groen gemeenteraadslid Bram Van Braeckevelt al langer klopt. De cijfers van jeugdwerkloosheid in Gent dalen, en dat is uiteraard positief. Na analyse blijkt echter dat het aandeel van jonge, kortgeschoolde werklozen stijgt. Het zijn dus vooral Gentse hooggeschoolden die aan de slag kunnen, dankzij de groei van het aantal vacatures. Bovendien zijn er heel wat jongeren die uit de rapportagecijfers vallen, denk maar aan die jongeren die wegens de verstrenging van de beroepsinschakelingsuitkering niet langer in aanmerking komen voor een wachtuitkering.

Hoog tijd, volgens Bram, om de Vlaamse overheid op zijn verantwoordelijkheid te wijzen en om op Gents niveau nog een tandje bij te steken voor kwetsbare jongeren, met een aanpak op maat. Bram kaartte dit aan tijdens de commissie bij de schepen van Werk, Rudy Coddens (sp.a). De schepen stelde dat de focus op kwetsbare jongeren terecht is en kondigde aan dat Stad Gent zal optreden als co-regisseur en co-financierder van een ESF-oproep, met een extra investering van 1 miljoen euro voor de periode juli 2017 tot december 2018. Het project wil de jongeren bereiken door vindplaatsgericht te werken en hen dan op maat te begeleiden.

Bram kijkt uit naar de concrete uitwerking van het project. "Het wordt tijd dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid opneemt en mee de sprong maakt tegen jeugdwerkloosheid, " besluit hij.

Tags: